Sedan 1996 har Eldrimner anordnat SM i Mathantverk varje år. I år kom tävlingen äntligen till Skåne, något vi jobbat länge för. Här finns ungefär 800 småskaliga livsmedelsföretag och mathantverkarna finns överallt – på landsbygden och i städerna. Deras helhjärtade passion för den skånska maten och dryckerna bidrar till att forma Skåne som kulinarisk region. Vi vågar säga att få ställen i världen har så många olika smaker och råvaror i världsklass på så liten yta.

Konsumenterna i fokus för våra seminarier

Mathantverk har aldrig varit så hett som nu. Konsumenter vill ha äkta och ursprungligt, lokalt och hållbart. Turister söker det unika för platsen, förankrat i historien och det lokala mathantverket. Under SM anordnade Smaka på Skåne, i samverkan med Eldrimner, seminarier om hur en når ut till konsumenterna genom digitala kanaler, om regionala ursprungsmärkningar och vilken nytta dessa kan göra för producenterna. Detta är frågor som Smaka på Skåne har arbetat med under de senaste åren i projektet Skåne samverkar! och det fanns både resultat och kunskap att förmedla. Kopplat till vårt projekt Pilot Dryck pratade vi om det skånska dryckesundret och hur hantverk, råvaror och nya nätverk kan driva utvecklingen framåt för en dryckesbransch i tillväxt. Tillsammans med Marint Centrum i Simrishamn hade vi en workshop för fiskare, forskare, förädlare, handlare, kockar och fiskexperter där vi diskuterade det kustnära fiskets utmaningar och möjligheter. Nu ser vi fram emot att fortsätta diskutera de här frågorna inom leader-projektet ”Utveckling av fiskenäringen i södra Östersjön” som Smaka på Skåne driver tillsammans med Marint Centrum i Simrishamn. Och vi kan med säkerhet säga att minst en ny affär skapade mellan en producent och en handlare under vår speeddating, som vi anordnade för att ge kockar, handlare, inköpare, småskaliga producenter och mathantverkare möjlighet att träffa varandra.

Medaljregn över Skåne

Det var skånsk dominans under SM, både bland tävlande och medaljörer. Nio guldmedaljer, fyra silvermedaljer och fyra bronsmedaljer delades ut till skånska mathantverkare, vilket gör att det var fler tävlande företag och fler medaljer till Skåne än någonsin. Stort grattis till alla!