Nya Skånska Köket – hur smakar Skåne?

För att lyckas i den internationella konkurrensen om kräsna restaurangbesökare och turister krävs en tydlig profil som både är unik och attraktiv. Men vad är egentligen unikt och attraktivt med skånsk mat och dryck?

Ett återkommande önskemål bland restauranger och mathantverkare har varit att öka sin kunskap om regionala traditioner och specialiteter, både för att utveckla sin verksamhet och för att kunna kommunicera ett större sammanhang till besökare och kunder. Genom att återvända till råvaror och tillagningsprocesser som använts traditionellt och kombinera dessa med experimentlusta och känsla för aktuella trender har Smaka på Skåne sett att både restauranger och mathantverkare har möjlighet att utvecklas i sin matlagning. Att främja innovation baserat på tradition är hörnstenen i det Nya Skånska Köket, som Smaka på Skåne tillsammans med kockar och mathantverkare vill arbeta med att utveckla.

Nya Skånska Kökets principer kan sammanfattas i fyra punkter. Matlagningen eller förädlingen ska:

  • Avspegla den aktuella säsongen i Skåne.
  • Använda råvaror som blir särskilt goda i Skånes klimat, landskap och vatten.
  • Avspegla den mångfald som finns i Skåne.
  • Förena skånska kulinariska traditioner med impulser utifrån.

Vill du veta mer eller vara med och utveckla det Nya skånska köket? Kontakta oss på Smaka på Skåne!


Gamla skånska recept i ny tolkning

Nya Skånska Köket- gamla recept i ny tolkning är ett initiativ från Smaka på Skåne där äldre recept och tillagningsmetoder används för att utveckla den skånska gastronomiska profilen. Med större kunskap om traditioner uppmuntras både proffs och hemmamatlagare att utveckla ett innovativt skånskt kök av internationell klass.

Martin Feldt, Johan Liljegren och David Lundberg från Thott’s Restaurang. Foto: Torbjörn Lagerwall

Recepten är hämtade från Folklivsarkivet i Lund, dit de kommit efter initiativ från Skåneländska gastronomiska akademien. Flera matexperter är involverade i projektet, däribland receptutvecklaren Pär Extor och Smaka på Skånes tidigare verksamhetsledare, etnologen och kocken Håkan Jönsson. Vi vill också främja innovation baserat på tradition så Johan Liljedahl, kökschef på Thott’s Restaurang på Radisson Blu i Malmö, har tillsammans med Martin Feldt och David Lundberg på uppdrag av Smaka på Skåne tolkat gamla skånska recept och skapat nya spännande rätter.

Ladda ner receptsamlingen Nya_Skånska_Köket_receptdf