Utveckla ditt mathantverk

Vill du utveckla ditt mathantverk? Nedan är några kontaktvägar för att få mer kunskap och hitta nya samarbetspartners.

 

SM i Mathantverk

Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk är en produkttävling öppen för mathantverksproducenter från Sverige och övriga Norden. En tävling som den här bidrar till att lyfta och utveckla de skånska mathantverkarna och skapar identitet och stolthet, vilket är viktigt för arbetet med Skåne som kulinarisk frontregion.  Arrangör för tävlingen är Eldrimner som anordnat tävlingen årligen sedan 1996. Tävlingen har som syfte att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk. Tävlingsbidragen bedöms av en jury bestående av såväl lekmän som experter inom respektive kategori. Bland juryns experter finns bland andra Sebastien Boudet, Carina och Ulrika Brydling, Monika Ahlberg, Jens Linder och Eldrimners internationella experter, den franske mejeristen Michel Lepage och de tyska charkuteristerna Jurgen Körber och Sven Lindauer. Läs mer om tävlingen på Eldrimners hemsida.

Eldrimner

Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Eldrimner förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige, i starten såväl som i utvecklingen av företaget. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom rådgivning, kurser, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Företagarna är med och formar verksamheten. Läs mer om Eldrimner.

Matverk Skåne

Gastronomiska Matverk är Sveriges största produktutvecklingstävling. Matverk skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Det är en varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror och i liten skala. Detta ger produkter utan onödiga tillsatser och som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människohanden är närvarande genom hela produktionskedjan. Mathantverk lyfter fram och utvecklar traditionella produkter för konsumenten av idag. Läs mer här om Gastronomiska samtal samt Matverk Skåne

Vinnaren i årets Matverk Skåne 2018, vann i dubbel bemärkelse, då Hönsinge Hantwerksbryggeri  i samarbete med Hällåkra Vingård vann både det nyinstiftade Dryckespriset och första pris i Matverk med sin dryck Druvöl.

Läs om vinnaren Druvöl på tävlingsledare Anna Lind Lewins blogg