Aktiviteter

Här hittar du information om aktiviteter som Smaka på Skåne arrangerar själva och i samarbete med andra. Nedan finner du de aktiviteter som är aktuella i nuläget, listan uppdateras löpande.

Studieresor

Under våren anordnar Smaka på Skåne flera studieresor för inspiration, nätverkande och kunskapsutbyte. Följ med och möt matkollegor från hela Greater Copenhagen-området, inspireras av de bästa och åk hem med mer lust att göra det du brukar göra, ännu lite bättre och innovativt!

Odsherred med omnejd 3-4 april
Ursprungsmärkning, samverkan och gastronomi är temat för resan till Odsherred, där vi får ta del av hur ursprungsmärkning är en viktig del av försäljningsargumenten och ökar samverkan i trakten. Vi träffar producenter från Lammefjordskartoffler, besöker en uppfödare av naturbeteskött, gör studiebesök på vingård och gårdsbutiker och sover gott på Dragsholms slott med anor från 1300-tal. Anmälan senast 22 mars, priset för att deltaga är 1 185 kr. Länk till anmälan här 

Alimentariamässan i Barcelona 16-19 april INSTÄLLD
Vi besöker den internationella mat och dryckesmässan Alimentaria, ett arrangemang med 100 000 m2 mässyta och 4 500 utställare, en plats för inspiration inom mat, gastronomi och turism. Vi besöker mässan i två dagar och gör även studiebesök hos närliggande mathantverkare, producenter och andra spännande verksamheter. En resa med massor av insikt i trender, spännande produkter och ny kunskap. Anmälan senast 22 mars, priset för att deltaga är preliminärt, ca 6 000 kr. Hela programmet hittar du här.

Smaka på Skåne – En kulinarisk region, innovation på tradition 2-3 maj
Skåne bjuder in danska mathantverkare och lantbrukare för att ta del av hur Skåne jobbar för att utvecklas som gastronomisk region. Vi hälsar på besöksmål med mångfacetterad verksamhet (produktion, gårdsbutik, upplevelser, logistiklösningar) på Österlen med omnejd, samt tar del av hur man jobbar med lokala varor i butik via Smaka på Skånes butikskoncept ”Närproducerat och noga utvalt”. Inbjudan hittar du här: Inbjudan Studieresa Skåne 2-3 maj 2018. Ta del av hela programmet här: Program Studieresa Skåne 2-3 maj 2018. Priset för att deltaga är  750 kr. Anmäl dig via länk.

Sista dag för anmälan är 24/4, begränsat antal platser så först till kvarn som gäller!

Dryckesresa Själland & Skåne 18 – 20 juni
Följ med på en resa med fokus på dryck, på ömse sidor om Öresund! Vi startar denna dubbelresa med studiebesök i Nordvästra Skåne måndag eftermiddag och fortsätter efter övernattning till andra sidan sundet. Här blir det fler besök hos bl.a. Vejrhöj vingårdar, musteri och bryggeri i Oddsherred-området samt middag och övernattning på Dragsholms slott. Resan riktar sig till de som jobbar med alla typer av dryck, både vin, öl, cider, must och alkoholfria drycker. Du kan välja att åka på hela resan eller enbart den danska eller svenska resan. Priset för att deltaga är preliminärt, ca 2 500 – 3 000 kr.

Studieresorna riktar sig till mathantverkare och lantbrukare och antalet platser är begränsat. Priserna är preliminära, med reservation för valutaförändringar.

Resan till Barcelona subventioneras delvis av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Länsstyrelsen i Skåne inom projekten Skåne Samverkar. Resorna i Skåne och Danmark arrangeras av Smaka på Skåne & Nordisk Center for Lokale Fødevarer, samt subventioneras genom gemensamma projekt inom Greater Copenhagen-samarbetet Fremtidens Madmekka, samt delvis av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Länsstyrelsen i Skåne.

Frågor? Intresserad av att följa med? Kontakta Karin Grahn E-post Karin.grahn(a)livsmedelsakademin.se Telefon 070-280 36 08

Ladda ner Flyer Studieresor Följ oss på Facebook för snabbaste uppdateringarna kring resorna!


Skåne samverkar

Smaka på Skåne anordnar ett antal aktiviteter inom tre huvudområden under rubriken ”Skåne samverkar”.

 

Skåne samverkar – Kortare leveranskedjor, nya vägar till marknaden & ursprung

Datum: Startade i september 2017

En aktivitet för kompetensutveckling för småskaliga mathantverkare och producenter. Målet är att ge företagen mervärde genom nya samarbetsformer, ökad försäljning, korta ner leveranskedjorna, inkludera nya försäljningskanaler samt arbeta med ursprungets betydelse.

Kontakt: Elin Pettersson

 

Fokus: ursprung

Datum: Löpande

Smaka på Skåne arbetar tillsammans med mathantverkare kring ursprungsmärkning kring dubbelbakad kavring samt kring skånskt naturbeteskött.

Kontakt: Karin Grahn

 

Ökad förädlingsgrad

Information kommer


Smaka på Skåne – närproducerat och noga utvalt

Speed-dating mellan butiker och mathantverkare

Nästa speed-dating sker under vår 2018.

För att fler småskaliga lokala producenter och handlare ska få möjlighet att träffas, lära känna varandra och knyta nya affärskontakter som båda parter kan dra nytta av bjuder Smaka på Skåne återkommande in till producent- och handlarträffar.

Kontakt: Elin Pettersson

 

Butiksutbildning

Nästa utbildning sker 14 februari, kl 13-16 hos ICA Supermarket Fäladen.

Datum: Tisdag 14 februari

Tid: kl 13:00 – 16:00

Plats: Ica Supermarket Fäladen, Fäladstorget 14, Lund

Ca tre timmars utbildning i hur man kan arbeta med lokala leverantörer och
produkter i butik. Vi går igenom kriterier och konceptet för ”Smaka på
Skåne – Närproducerat och noga utvalt”, går en rundvandring i butik
och utbyter erfarenheter.

Anmälan senast 7/2!

 

Anmälan via mail till Elin Pettersson, elin.pettersson@livsmedelsakademin.se. Ange namn, roll och butik.