Ursprungsmärkning ”Smaka på Skåne” – nu på marknaden!

Den som har följt oss på Smaka på Skåne under det senaste året har med stor sannolikhet läst om vårt arbete dels kring ursprungsmärkning och dels med att utveckla konceptet ”Smaka på Skåne – närproducerat och noga utvalt”. Nu är äntligen produkter med ursprungsmärkningen ”Smaka på Skåne” tillgängliga på marknaden, både i butik och i företagens egna försäljningsställen. Ursprungsmärkningen används nu på en eller flera av de tio företagens produkter, och har också hittat in i förpackningsdesignen på ett flertal.

Nöbbelövs ekologiska gårdsmejeri har under våren tagit fram ny design på sin gårdsmjölk där ”Smaka på Skåne” i svart-vitt nu pryder framsidan på alla förpackningar.

Foto: Sonja Wedel

 

Askar från Saxtorp Svamp med ursprungsmärkningen på etikett i frukt- och grönt-disken på ICA Malmborgs Caroli, Malmö.

 

Rawi Godeh, Nablus mejeri. Foto: Anna Lind Lewin

Nablus mejeri har nu ursprungsmärkning på alla sina burkar, och visade stolt upp dem vid försäljning på evenemanget Terra Madre Nordic i Köpenhamn.

 

 

 

 

Cherztin Persåkre, Österlenkryddor. Foto: Anna Lind Lewin

För ett år sedan sålde Österlenkryddor inte alls till dagligvaruhandeln, nu säljer de till över 30 dagligvarubutiker i Skåne. Cherztin Persåkre, en av ägarna, anger arbetet tillsammans med Smaka på Skåne och de andra företagen som en stor anledning till den riktning som de nu väljer att ta företaget i:

– Så mycket vi har utvecklat vår verksamhet sen vi gick med i Smaka på Skåne, ovärderligt för ett litet lantbruk med stora idéer!

Varför en regional ursprungsmärkning?

Ursprungsmärkning är ett sätt att berätta för kunder och konsumenter vad man menar med ursprung och därmed vad man som företag står för. Det hör samman med både identitet och stolthet. Nationell ursprungsmärkning har tagit Sverige med storm, och vi ser att nästa steg i utvecklingen blir ett ännu starkare fokus på ursprung från specifika regioner inom landet.

Kriterierna för ursprungsmärkningen ”Smaka på Skåne” är enkla och tydliga. Detta gör att det blir ett klart och transparent sätt för företaget att förmedla skånskt ursprung och hög kvalitet på sina produkter. I centrum står fortfarande det egna varumärket, men ursprungsmärkningen kompletterar företagets eget budskap.

Fokus för ursprungsmärkningen ligger på skånska premiumprodukter och den riktar sig både mot skåningar och turister, men också handeln, grossister och restauranger. Företag som använder ursprungsmärkningen får draghjälp att utveckla sitt eget varumärke både med hjälp av märkningen och genom övriga aktörer i Smaka på Skånes community.


Tillsammans gör vi det enklare att välja skånsk mat och dryck.

Ursprungsmärkningen Smaka på Skåne – en garanti för ursprung, kvalitet och hantverk


Lansering av ursprungsmärkning ”Smaka på Skåne”

Med start våren 2018 använder tio företag ”Smaka på Skåne” som ursprungsmärkning på sina produkter. Dessa företag ingår i en pilot-grupp som är de första att använda en renodlad skånsk ursprungsmärkning med fokus på ursprung och kvalitet. Ursprungsmärkningen är helt frivillig. Den ingår som en del av konceptet ”Smaka på Skåne –närproducerat och noga utvalt”. I och med utvidgningen av konceptet till att omfatta ursprungsmärkning på produkt tar nu konceptet ett steg framåt. Det blir ännu lättare att hitta och enklare att välja skånskt både i butik och online.


Kriterier för ursprungsmärkningen ”Smaka på Skåne”

1. Råvaran har sitt ursprung i Skåne. Eventuell bearbetning äger rum i i Skåne.

2. Förädling och bearbetning är av hantverksmässig karaktär

3. Producenten dokumenterar hur produktionen skett och att den ägt rum i Skåne.

Detta är företagen:
  • Bondens Bästa
  • Brygghuset Finn
  • Grönalunds Bi & Musteri
  • Kabbarps Trädgård
  • Nablus Mejerier
  • Nöbbelövs ekologiska gårdsmejeri
  • Petersborgs Gårdsbutik
  • Saxtorps Svamp
  • Skånsk Chili
  • Österlenkryddor

 

Ladda ned informationsblad om ursprungsmärkningen ”Smaka på Skåne”

För mer information, kontakta projektledare Elin Pettersson, elin.pettersson@livsmedelsakademin.se