Är du nyfiken på hur du kan öka din försäljning och ha möjlighet att berätta en bättre historia om dina produkter?

Smaka på Skåne tar ett bredare grepp om kvalitets- och ursprungsmärkning och bjuder den 18 maj in till ett seminarium i Malmö. Tillsammans med Hushållningssällskapet i Skaraborg vill vi inspirera och informera om ursprungsmärkningar och skyddade beteckningar för regional mat.

Skyddad ursprungsbeteckning SUB och skyddad geografisk beteckning SGB är vanligare inom EU, parmesan och parmaskinka är bland de mer kända. I Sverige har vi 6 produkter men det finns över 100 möjliga produkter och råvaror av traditionella svenska livsmedelsprodukter som skulle kunna skyddas med SUB eller SGB.

Det går att ta mer betalt för en varumärkesskyddad produkt – ökad försäljning och bättre lönsamhet i förlängningen, så kom och ta del av hur du kan jobba med denna fråga!

Möt producenter från danska Lammefjordsregionen som berättar om sin resa med Lammefjordskartoffler och gulerödder, dvs potatis och morot med skyddad beteckning.

Per-Ove Persson och Odd Nygård informerar om möjligheterna att registrera ursprungsmärkning och skyddade beteckningar (SUB/SGB). Hushållningssällskapet Skaraborg har av Jordbruksverket fått uppdraget att leda arbetet med att ta fram ansökningar om SUB/SGB runt om i Sverige. Uppdraget finansieras av Landsbygdsprogrammet och pågår till 2019.

Program 18 maj 2017

13.00 Presentationsrunda

13.15 Introduktion till SUB & SGB, Smaka på Skåne, Håkan Jönsson samt Masterstudenter från Lunds universitet i tillämpad kulturanalys

Syfte och mål med det nationella projektet, Per-Ove Persson

14.15 Lammefjordskartoffler och Nordisk Center för Lokale Födevarer

15.00 Fika

15.30 Ansökningsprocessen & regelsystem, Odd Nygård, Asili

16.00 Diskussion, frågor och uppföljning

Vi beräknas vara klara vid kl. 16.30

Plats: Malmö, lokal meddelas vid anmälan

Anmäl dig via mail karin.grahn@livsmedelsakademin.se senast 5 maj

Har du frågor eller funderingar, hör av dig till Karin Grahn, projektledare på Smaka på Skåne via mail karin.grahn@livsmedelsakademin.se eller på 070-280 36 08