Varmt välkommen på studieresa till Odsherred-området i Danmark. Temat för resan är ursprungsmärkning, naturbeteskött, rotfrukter och gastronomi, där vi får ta del av exempel på hur ursprungsmärkning blir en viktig del av säljargumenten och ökar samverkan i trakten. Vi kommer möta flera av områdets främsta producenter, tillsammans med andra mathantverkare och lantbrukare från Greater Copenhagen områdets tre regioner, Skåne, Själland och Huvudstadsområdet.

Odsherred ligger naturskönt och påminner lite om Österlen. Området är bl.a. känt för sin potatis och morotsodling i den utdikade Lammefjorden. Här arbetar man i samverkan med andra aktörer som Dragsholms slott och Odsherred Geopark, för att berätta sin historia och marknadsföra regionen och produkterna, märkta med en av EUs skyddade beteckningar. Vi träffar producenter från Lammefjordskartoffler, besöker en uppfödare av naturbeteskött, gör studiebesök på vingård och gårdsbutiker och sover gott på Dragsholms slott med anor från 1300-talet.

 

Program

Dag 1: Tisdag 3 april

Kl 13 Avgång med buss från Hyllie station, Malmö.

Kl 15-16.30 Studiebesök på Storøhage Kartofler, Storøhagevej 17, 4540 Fårevejle.  Peter Anker visar runt på potatis-packeriet och berättar om samarbetet kring premiumprodukter med EUs ursprungsmärkning parallellt med Lammefjordens bulkproduktion av potatis och morot.

Kl 16.45-18 Dragsholm Slott, Dragsholm Allé, 4534 Hørve. Kaffe och kaka, incheckning & paus

Kl. 18-19: Rundvisning av Peter Fagerland, gastronomisk chef på Dragsholms slott som berättar om lokala råvaror, arbetet med och betydelsen av stjärnan i Guide Michelin, de tre restaurangkoncepten under samma tak samt örtagården och samarbetet med NCLF framöver.

Kl. 19-21.30 Middag med tre rätters meny med lokala råvaror, inklusive två glas vin. Odsherreds vinproducenter bjuds in till middagen och vi får även höra mer om hur man torrlade Lammefjorden och började bruka jorden där av Arne Andersen, tidigare lantbrukare i trakten.

 

Dag 2: Onsdag 4 april

Kl. 7.30 Frukost & utcheckning

Kl. 8.30-9.30: Tema Ursprungsmärkning, Nordsalen på Dragsholms Slott. Jannie Vestergaard, Smaka på Skåne; Lokal, regional och global märkning av mat, arbetet med Smaka på Skåne.

Hans Jørgen Olsen, direktör för Geopark Odsherred samt turistchef i Odsherred, om Geopark-märkningen.

Kl. 9.45: Bussen avgår

Kl. 10.15-11.30: Besök på familjeföretaget Dalsbakkegård, Grønlandsvej 4, Hølkerup, 4500 Nykøbing Sj. där Mogens Hansen berättar hur de jobbar med Odsherred Angus naturbeteskött. Smakprov och möjlighet att köpa tex korv, lokalt förädlad hos slaktaren i Nr. Asmindrup.

Kl. 11.45-12.45: Sidinge Gårdbutik og Frugtplantage, Sidingevej 37, 4560 Vig. Vi börjar med lunch – en matkorg från Det vilde køkken, levererat och presenterat av Jørgen Stoltz, som också berättar om sin verksamhet. Är vädret fint äter vi i fruktodlingen, annars i ladan.

12.45-14 Mogens Bentsen visar och berättar om sin gårdsbutik, odling och förädling av egna och andras råvaror: Hagtornssaft, från hagtornshäckarna runt gården, frukt och bär, rapsolja, senap och tångsenap bl.a. (Dansk Tang – en historia för sig själv). Smakprover och även här kan man passa på att köpa med sig lite lokala produkter hem.

Kl. 14.30-15.45: Vejrhøj Vingård, Vejrhøjvej 9, 4540 Fårevejle. Niels Fink visar runt i odlingen och vineriet. Smakprover och lite eftermiddagsfika, samt möjlighet att köpa med vin hem.

Kl. 15.50 Ankomst, Dragsholms Slott. Farvel og på gensyn!

Kl. 18.00 Ankomst Hyllie station, Malmö

 

Praktisk information

I resans pris ingår förutom studiebesök enligt program:

Fika båda dagarna, 3-rätters middag på Dragsholms slott, frukost och lunch.

En övernattning i enkelrum på Dragsholms slott. Är ni två som vill dela rum (till reducerat pris) ange namn på anmälan.

Bussresa T/R Malmö – Odsherred

Deltagaravgift 1 185 SEK, ex.moms, ca 875  DKK, med reservation för valutaändringar. Resans totalpris är ca 4 000 SEK. Resan arrangeras av Smaka på Skåne & Nordisk Center for Lokale Fødevarer, samt subventioneras genom gemensamma projekt inom Greater Copenhagen-samarbetet, samt av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Länsstyrelsen i Skåne.

Anmälan via https://goo.gl/forms/JO7dhL9reXRWgV6c2.

OBS! Ny sista anmälningsdag är den 27 mars, bindande anmälan!

Man kan även välja att endast deltaga på middagen 3 april på Dragsholms slott till en kostnad av 705 SEK, ca 520 DKK samt även välja att deltaga på resan endast under onsdagen den 4 april (med start på slottet) för 585 SEK, ca 430 DKK.

Kontaktperson på Smaka på Skåne; Karin Grahn 070 -280 3608 karin.grahn(a)ivsmedelsakademin.se

 

Ett par tips!

Då resan går till Danmark, behöver man en giltig id-handling på väg in i Sverige igen, så glöm inte det!

Har du någon form av allergi, kontakta oss så av vi kan ordna med mat som passar.

Spännande artikel inför resan, med en del av dem vi kommer att besöka! https://madklummen.dk/af-terroir-er-du-kommet-odsherred-spirer

 

Följ med på resa och möt matkollegor från hela Greater Copenhagen-området, låt dig inspireras av några av de bästa, öva på din danska och åk hem med mer lust att göra det du brukar göra, ännu lite bättre och mer innovativt!

Resan är en del av Greater Copenhagen-samarbetet Fremtidens Madmekka, för nätverkande, kunskapsutbyte och inspiration.