Betraktelser från studieresan till Italien

I slutet av september åkte en grupp skånska mathantverkare på en välsmakande studieresa till soliga Italien. Målet var Turin med omnejd, med besök på Slow Foods mathantverksmässa Terra Madre Salone del Gusto.

Två dagar tillbringades på mässan och en heldag på studieresa i närheten av Turin med besök på vingård, bryggeri samt risodling. Resan var en en del av ett större sammanhang, inom projekten “Skåne Samverkar”, för att spegla dessa projekt i Piemonte/Italien. Fokus låg på ursprung och på ursprungsmärkning samt hur kan man arbeta i samverkan med andra producenter, både genom logistik, men framförallt med en gemensam ursprungsmärkning.

Terra Madre Salone del Gusto var en imponerande mässa framförallt för det storslagna italienska utbudet, men även med många spännande produkter från övriga Europa och hela världen. Food for change var mottot, vilket kan sammanfattas med en önskan om att göra skillnad, varje dag, med den mat man väljer, hur och var den är framställd och av vem.

Slow Foods förslag på en berättande etikett som även inkluderar information om plats, djur och uppfödning.

På mässan fanns rika möjligheter att lära sig mer om  producentsamverkan och hur man tillsammans jobbar med ursprungsmärkning. Flera olika regionala märkningar fanns med, men också Slow Foods Presidia-märkning och Arc of Taste. Dessa märkningar visade även på de olikheter som finns kring vad man menar med ursprungsmärkning – att råvaran kommer från en specifik geografisk plats (hasselnötter från Piemonte) eller att det finns en lång tradition av förädling på platsen (till exempel choklad och kaffe). Ett exempel på ett samarbete kring att vara en kulinarisk destination från Turin hette Maestri del Gusto.

Under mässan fick man “…en inblick i hur de jobbar med sina råvaror, stolthet, ursprung, regionernas olika produkter m.m.”, citat från deltagare.

Diskussioner i fält om riset var moget att tröska eller inte

Under en dag åkte vi på ett guidat studiebesök i trakten, till en vingård, ett bryggeri samt till en närliggande risproducent. Här uppstod både handfasta och ingående diskussioner om allt från torrsubstans, avkastning och ogräsbekämpning, torka och vattentillgång, till vilket ris som är det absolut bästa för att göra en riktigt god risotto. Vi åt även en smaklig lunch, där varje rätt innehöll ris på något sätt.

Resor är roliga och inspirerande, det är både kollegorna som följer med på resan och platserna som besöks, som bidrar till nytänk och till det goda samtalet.

Smaka på Skånes utvärderingar av studieresor generellt, visar på nöjda resenärer, som inspirerats och tagit till sig kunskap att använda sig av i sin egen verksamhet, samt skaffat sig nya kontakter och utökat sitt nätverk. Följ med nästa gång chansen ges!