Vill du veta mer om Skånes utveckling som kulinarisk region? Följ med på en 24-timmars inspirationsresa i Skåne, där vi får en inblick i hur Skåne utvecklas som kulinarisk region – genom upplevelser, produktion och försäljning av lokala varor och olika former av koncept såsom Matrundan Österlen och Regional Matkultur.

Några av företagen vi besöker är Österlenkryddor, Petersborgs gård och Vitaby kyrkby mejeri – där Cecilia vann guld för sin creme fraiche i SM i Mathantverk 2017. Vi besöker även en affär för att ta del arbetet med lokala varor i butik via Smaka på Skånes butikskoncept ”Närproducerat och noga utvalt”. Övernattning på vackert belägna Drakamöllans gårdshotell, där vi äter middag med inbjudna gäster.

Fokus för resan är att utbyta kunskap och erfarenheter, diskutera behov och möjligheter för samarbete och att inspireras. Resan vänder sig till lantbrukare och mathantverkare i hela Greater Copenhagen-området; Skåne, Själland och Huvudstadsområdet.

Tid: 2-3 maj 2018

Plats: Österlen med omnejd, med start Malmö Hyllie

Deltagaravgiften för hela resan med studiebesök, middag och övernattning på Drakamöllans gårdshotell är 750 SEK, ex. moms, ca 550 DKK, med reservation för valutaändringar. Resan subventioneras av Smaka på Skåne och Nordisk Center for Lokale Fødevarers gemensamma projekt inom Greater Copenhagen-samarbetet Fremtidens Madmekka, samt delvis av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Länsstyrelsen Skåne.

Observera att antalet platser är begränsat.

Sista anmälningsdag är 24/4, via denna länk. Anmälan är bindande.

Frågor?

Kontakta: Karin Grahn, + 46 70 280 3608

E-post: karin.grahn(a)livsmedelsakademin.se

Program Studieresa Skåne 2-3 maj 2018

Onsdag 2 maj

Avfärd Kl 14.30 från Malmö Hyllie

Kl 15.00-1615 Svedala, Magnus Karlsson, som driver en ICA affär som är med i Smaka på Skånes butikskoncept, Närproducerat och Noga utvalt, som skyltar upp med lokala produkter

17-18.30 Österlenkryddor, http://www.osterlenkryddor.se/ är en av de 10 företagen som är med i den regionala ursprungsmärkning som Smaka på Skåne jobbar med. De är även medlemmar både i Matrundan och i Regional Matkultur. De producerar örter och kryddor, som de torkar och har en mängd spännande kringaktiviteter, som örtavandringar, lavendelmorgon och provningar av glass, likör och snaps. Inkl kaffe & glass.

Kl 19.10 Drakamöllans gårdshotell https://drakamollan.com/sv  Incheckning

19.30 Middag, buffe´ tillsammans med gäster samt presentation av Drakamöllans gårdshotell & Matrundan http://www.matrundan.se/  Matrundan Österlen är en förening med 39 företag, som varje år skapar ett återkommande evenemang under Kristi Himmelsfärdshelgen.  Under rundans fyra dagar visar företagen upp sina produkter och gårdar och bjuder in till stora upplevelser.

Torsdag 3 maj

8.30-9.00 Regional Matkultur https://www.culinary-heritage.com/ presenterar sig efter frukosten. Ett europeiskt nätverk för regional mat och kulinariska traditioner, med leverantörer, hantverkare, innovatörer och en fantastisk mängd goda upplevelser!

Kl 9.15-10.45 Vitaby kyrkby gårdsmejeri https://www.vitabykyrkbymejeri.se/  på Drakamöllan, Cecilia vann guld för sin creme fraiche i SM i Mathantverk i fjol, då  Vitaby kyrkby gårdsmejeri bara varit i gång under drygt 1 ½ år – en fantastisk bedrift! Cecilia producerar mjölk, filbunke, creme fraiche, smör, mozzarella, halloumi- och fetaliknande ostar samt blåbärsglass av gårdens mjölk.

Kl 11.15 – 12.45 Studiebesök på Petersborg http://www.petersborg.se/  Hans och Monika odlar främst senap och kummin, vilket han i stort sett är ensam om. Gården tillverkar skånsk senap och säljer även senapsfrö samt andra produkter. Gården är en av tre gårdsbutiker som företaget driver, på sommaren finns en butik i Ystad, samt i Lunds saluhall med ett brett sortiment av lokala varor. Hans är även medlem i Smaka på Skånes handlarråd, och har varit med sedan starten av Smaka på Skånes butikskoncept

13.30 -15.00 Lunch på En gaffel kort i Simrishamn

Åter Kl 16.00 Malmö Hyllie