En satsning på skånsk mat & dryck i skånska butiker

”Smaka på Skåne – närproducerat och noga utvalt” är en satsning för att lyfta fram det skånska mathantverket. Bakom satsningen står Livsmedelsakademin och ett nätverk av lokalt engagerade handlare som tillsammans vill göra det enklare för människor att hitta skånska matvaror av hög kvalitet ute i butikerna och samtidigt hjälpa de lokala, småskaliga producenterna att nå ut bredare med sina produkter. Som medlemmar i exponeringskonceptet ingår både stora dagligvarukedjor och mindre aktörer som delikatessbutiker, saluhallar och gårdsbutiker.

 

Kriterier

Exponeringskonceptet gör att butiker kan skylta upp lokala varor i sitt sortiment

med ”Smaka på Skåne – närproducerat och noga utvalt” om varorna och leverantören lever upp till följande kriterier:

 1. Råvaran har sitt ursprung i Skåne. Eventuell bearbetning äger rum i Skåne.

2. Förädling och bearbetning är av hantverksmässig karaktär.

3. Producenten dokumenterar hur produktionen skett och att den ägt rum i Skåne.


 Ursprungsmärkning på prov

Från och med våren 2018 finns produkter med ursprungsmärkningen ”Smaka på Skåne” tillgängliga på marknaden, som en vidareutveckling av exponeringskonceptet ”Smaka på Skåne – närproducerat och noga utvalt”. I ett första steg är en grupp på tio företag de första att använda en renodlad skånsk ursprungsmärkning med fokus på ursprung och kvalitet.

Ursprungsmärkningen används på en eller flera av de tio företagens produkter, och har också hittat in i förpackningsdesignen på ett flertal.

 

Kriterierna för ursprungsmärkningen ”Smaka på Skåne” är enkla och tydliga, då de är desamma som för exponeringskonceptet. Detta gör att det blir ett klart och transparent sätt för företaget att förmedla skånskt ursprung och hög kvalitet på sina produkter. I centrum står fortfarande det egna varumärket, men ursprungsmärkningen kompletterar företagets eget budskap.

I och med utvidgningen till att omfatta ursprungsmärkning på produkt tar nu konceptet ett steg framåt till att bli lättare att hitta, och enklare att välja skånskt både i butik och online. Tillsammans gör vi det enklare att välja skånsk mat och dryck.

Ursprungsmärkningen Smaka på Skåne – en garanti för ursprung, kvalitet och hantverk

Varför en regional ursprungsmärkning?

Ursprungsmärkning är ett sätt att berätta för kunder och konsumenter vad man menar med ursprung och därmed vad man som företag står för. Det hör samman med både identitet och stolthet. Nationell ursprungsmärkning har tagit Sverige med storm, och vi ser att nästa steg i utvecklingen blir ett ännu starkare fokus på ursprung från specifika regioner inom landet.


Från lansering år 2011 till idag

Bakom Smaka på Skåne står står Livsmedelsakademin och ett nätverk av lokalt engagerade handlare. Butikskonceptet i sig är även det skapat i samarbete med handlarna och i synnerhet Handlarråd. Vid lanseringen inför sommaren 2011, var sex butiker med i butikskonceptet. Nu är 30-talet butiker involverade.

Handlarnätverket & Handlarrådet

Samtliga handlare och butiker som använder exponeringskonceptet därmed också medlemmar i Handlarnätverket. Ett par gånger om året samlas nätverket för att tillsammans delta på olika evenemang, träffar för kompetensutveckling och studieresor. Handlarna arrangerar även gemensamma kampanjer med butikskonceptet. Handlarrådet består av åtta personer från Handlarnätverket, vars uppgift är att säkra den fortsatta utvecklingen av konceptet.

Handlarrådets medlemmar

  • Charlotte Norrman Oredsson, Bondens Egen Marknad
  • Michal Wieloch, ICA Supermarket Fäladstorget, Lund
  • Thomas Andersson, Maxi ICA Stormarknad Bromölla
  • Stefan Wieloch, ICA Kvantum Eslöv
  • Peter Mårtensson, Möllans Ost, Malmö
  • Richard Singbrant, Ica Nära Ribersborg
  • Michael Riedel, Bergendahlsgruppen
  • Hans Svensson, Petersborgs Gårdsbutik

Se vilka butiker som ingår och hur du hittar dit: Klicka här