Platsen för Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk 2018 blir Malmö. Den 17 – 18 oktober anordnas tävlingen i Malmö Slagthus.

– Flera regioner runt om i landet har anmält sitt intresse för att stå som värd för årets tävling och det är vi naturligtvis oerhört glada och stolta över, säger Aleksandra Ahlgren, tävlingsledare för SM i Mathantverk.
Hon förklarar att Eldrimner väljer plats för tävlingen baserat på flera olika faktorer. Att valet föll på Skåne i år känns naturligt med tanke på det stora engagemang för mathantverk som finns i regionen och att tävlingen de senaste åren anordnats längre norrut, säger Aleksandra.

Eldrimner anser att Malmö erbjuder goda möjligheter till exponering av företagarna och branschen så väl lokalt som nationellt.
– Den centrala placeringen gör det möjligt att även visa upp mathantverket för allmänheten, säger Aleksandra.

– Äntligen får vi SM i Mathantverk till Skåne! Tävlingar är med till att lyfta och utveckla våra skånska mathantverkare och skapa identitet och stolthet, vilket är viktigt för arbetet med Skåne som kulinarisk frontregion. Med tävlingen som är öppen för nordiska mathantverkare ser vi med glädje fram emot också att involvera våra danska kollegor inom Greater Copenhagen-samarbetet. Det ska bli väldigt spännande att välkomna alla mathantverkare till Skåne, säger Jannie Vestergaard, verksamhetsansvarig för Smaka på Skåne på Livsmedelsakademin.

Tävlingen organiseras av Eldrimner, detta år med stöd av Event in Skåne och Malmö stad.

Tävlingen är öppen för mathantverksföretag ifrån hela Norden. I förra årets tävling deltog över 500 bidrag. Bidragen tävlade då i 45 olika klasser indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, jästa drycker, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.

Resultatlista från SM 2017 finns här: www.eldrimner.com/evenemang/43565.resultat_i_sm_i_mathantverk_2017.html

Anmälan till tävlingen öppnar i början av sommaren. Information kommer att publiceras löpande på eldrimner.com.

För mer information kontakta:
Aleksandra Ahlgren, tävlingsledare, 010-225 33 57, aleksandra@eldrimner.com

Fakta om:
SM i Mathantverk är en produkttävling öppen för mathantverksproducenter från Sverige och övriga Norden. Arrangör för tävlingen är Eldrimner som anordnat tävlingen årligen sedan 1996. Tävlingen har som syfte att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk. Tävlingsbidragen bedöms av en jury bestående av såväl lekmän som experter inom respektive kategori. Bland juryns experter finns bland andra Sebastien Boudet, Carina och Ulrika Brydling, Monika Ahlberg, Jens Linder och Eldrimners internationella experter, den franske mejeristen Michel Lepage och de tyska charkuteristerna Jurgen Körber och Sven Lindauer.

Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Eldrimner förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige, i starten såväl som i utvecklingen av företaget. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom rådgivning, kurser, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.

Mathantverk  skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Det är en varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror och i liten skala. Detta ger produkter utan onödiga tillsatser och som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människohanden är närvarande genom hela produktionskedjan. Mathantverk lyfter fram och utvecklar traditionella produkter för konsumenten av idag.