Skånska Drycker är Sveriges första regionala dryckesmässa

Sveriges första regionala dryckesmässa Skånska Drycker gick av stapeln i Malmö lördagen 24 november 2018.
– En milstolpe i skånsk dryckeshistoria, menade bryggaren Ulrik Jönsson från Åhus Bryggeri och ledamot i föreningen Skånes dryckesproducenter.
Besökare kunde under dagen prova hantverksöl, småskaligt vin och drycker som skånsk äppelchampagne, honungsmjöd med nyttiga bakterier och cider på fallfrukt och havtorn. 45 lokala utställare var på plats på Folk Mat & Möten i Malmö.

Föreläsare som Mischa Billing och Per Hermansson pratade smak och sensorik och svensk akvavit medan Kimmo Rumpunen från Centrum för innovativa drycker på Balsgård beskrev vilken stor potential som finns för Skåne att satsa ännu mer på frukt och bär för dryckesframställning.

– Vi arbetar just nu med att ta fram sorter som är skräddarsydda för att användas i dryck, till exempel svarta vinbär som är naturligt sötare och kan uppskattas bättre av konsumenterna. Här kan man vinna både hälsa och smak.
Kimmo, som är växtutvecklare och hortonom på SLU Balsgård, har varit inblandad i utveckling och produktion av flera av de skånska drycker som visades på mässan, som alkoholfria Beskows Vy från Bjäre, Green Queen kombucha, Apolinaire och inte minst Honey Hunters Elixir som av publiken blev vald till Bästa Skånska Dryck 2018.

Per Hermansson som arbetat som Master Blender på Absolut i 20 år och ansvarat för utvecklingen av nya Åhus Akvavit, testade sortimentet hos alkoholfria Beskows Vy.
– Mycket intressant och väldigt passande till mat, var hans omdöme.
Hälsa och alkoholfrihet har blivit en allt större faktor för konsumenterna och det märktes även på mässan.
– Det alkoholfria sortimentet växer starkt just nu och därför var det roligt att vi kunde samla så många producenter från den sidan, säger Titti Qvarnström, en av initiativtagarna till mässan och verksamhetsledare på Folk Mat & Möten där mässan hölls.

Tolv hantverksbryggare var på plats, liksom åtta skånska vinbönder, tre kombuchabryggare, fyra cidertillverkare och tre musterier.
– Vi vill att det ska bli lika självklart att dricka skånskt som att välja närodlade råvaror till maten, säger Anna Lind Lewin, projektledare för Pilot Dryck på Smaka på Skåne. Kan vi bli en liten del så lojala och stolta som fransmän och italienare är med sin lokala producenter har regionen mycket att vinna, både i större gastronomisk mångfald och ett rikare näringsliv.

På mässan Skånska Drycker kunde man möta en unik samling dryckestillverkare från Skåne och deras produkter – allt från öl, vin, cider, mjöd och destillat till alkoholfria drycker som must, kombucha, fruktdrycker och läsk. Under dagen hölls även dussinet föreläsningar och provningar med experter och producenter.

VIN
Vingården i Klagshamn
Kullabergs Vingård
Arilds Vingård
Snårestad Vingård
Flyinge Vingård
Hällåkra Vingård
Vejby Vingård
Skepparps Vingård
Bedstekilde Äppelvin

CIDER
Fruktstereo
Kiviks Musteri
Tosterup Must & Cider

ALKOHOLFRITT
Apolinaire
Beskows Vy
Rörumsro
Solsken
Rescued Fruits
Roots of Malmö kombucha
Kiviks Musteri
Sodalicious
Green Queen kombucha
Bromölla vatten
The Fermenting Jar
Hallongården

DESTILLAT
Skånska Spritfabriken
Saturnus
Wolkes Punsch
Spirit of Hven Distillery
Snälleröds Ångbränneri
Åhus Akvavit

ÖL
Pax Brygghus
Hyllie Bryggeri
Malmö Brewing Company
The Uncharted Brewing Company
Sydkustens Gårdsbryggeri
Sibbarps Husbryggeri
Lundabryggeriet AB
South Plains Brewing Company
Hasse Fasan + Basuun

Häxkitteln
Remmarlövs Gårdsbryggeri
Röstånga Raj Raj
Råå Bryggeri

MJÖD
Honey Hunters elixir

ÖVRIGA DELTAGARE
Gustibus Wine & Spirit Academy
Smaka på Skåne

Läs mer om mässan Skånska Drycker och Pilot Dryck på
https://www.mynewsdesk.com/se/skanes-livsmedelsakademi/news

Fotograf bild i rubrik: Torbjörn Lagerwall