Smaka på Skåne driver under 2018 projektet Pilot Dryck som ska stötta och lyfta de skånska dryckesproducenterna, initiera nya samarbeten och stimulera innovationskraft som kan bidra till att Skåne blir Nordens ledande region för drycker.

Kocken Titti Qvarnström och bryggaren Jakob Thomsgård är engagerade rådgivare och projektledare är Anna Lind Lewin.

Under Terra Madre Nordic i Köpenhamn var Brygghuset Finn, South Plains Brewing Company och Hyllie Bryggeri på plats med utvalda skånska ölsorter, Titti Qvarnström och Jakob Thomsgård höll Nordic Beertasting och Bjärebygdens Musteri bjöd på Englamust.

Kommande evenemang med skånska drycker:

Must SM, med Masters Class i mustprovning i Kivik som anordnas i samarbete med Svenska musterier 26 maj kl. 10–15.

Som en del av Skåne Innovation Week kan du utforska skånsk äppelmust, med en mustprovning hos Titti Qvarnström på Folk Mat och Möten, 31 maj 8–9.30. Mer info & länk till anmälan 

 

Folkets Dryckesfestival i Malmö Folkets Park 2 juni med Malmö Brygghus. Hyllie bryggeri, Pax bryggeri, Lilla Ölfabriken och Chad Beer, Nerdbrewing, Lundabryggeriet, Remmarlövs bryggeri, Brygghuset Finn, Charlis, Brekeriet, Helsingborgs bryggeri, Hällåkra Vingård, Klackabacken, Sibbarps bryggeri, Elixir Wine, Limhamns bryggeri, Ödåkra och Sysskonhem bryggeri. Ölprovning och panelsamtal om dryck.  

Skånska bryggare, mejerier och muster kommer också att finnas på plats under den första Falafelfestivalen i Malmö 16 juni och under Skånes Matmarknad och Grill EM & SM i Brösarp 8–10 juni.

Under hösten satsar vi på workshops om lokalproducerad malt och humle, på ökad förädling och samarbeten för att lättare nå ut på marknaden samt kortare leveranskedjor och logistik.

Att dricka skånskt ska bli lika självklart som att välja andra lokala specialiteter.  Vi ska inspirera till en lokallojal dryckeskultur med nyfikenhet och stolthet över det regionen kan erbjuda.

Pilot Dryck är projekt inom Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne som finansieras via Landsbygdsprogrammet och drivs i samarbete med den nystiftade föreningen Skånes Dryckesproducenter, SLU Open Labs Food på Balsgård och Regional Matkultur Skåne.

Kontakt Pilot Dryck: anna.lindlewin(a)livsmedelsakademin.se