”Utmaningen har legat i att inte expandera så snabbt att man tappar glöden och hantverket.” Rawi Godeh på Nablus Mejeri i Malmö är redo att styra familjeföretaget in i framtiden. Med hjälp av Smaka på Skånes exportprogram satsar de nu på andra sidan sundet.

 

130322_hoganas_33Nablus Mejeri tillverkar palestinska ostar av lokalproducerad mjölk i en gammal ombyggd skolbyggnad utanför Malmö. Företaget har deltagit i Skånes Matfestival både 2014 och 2015 och det var där som Rawi Godeh, son till grundarna av verksamheten, för första gången kom i kontakt med Smaka på Skånes stödprogram för export.

– Vi hade redan planer på att börja exportera. Siffrorna i årsredovisningen såg stabila ut, verksamheten började bli alltmer lönsam, vi hade en genomarbetad profil och tydliga målsättningar. Smaka på Skånes exportprogram var som pricken över i:et. Erbjudandet kom vid ett tillfälle som var helt perfekt för oss.

Rawi Godeh beskriver Smaka på Skånes kompetensutvecklingsprogram som ett solklart projekt med konkreta mål och en tydlig slutstation i form av produktprestationen på Food Festival i Århus.

– Vi har fått en bra bild av hur man ska gå tillväga för att ge sig in på den danska marknaden – hur man kommer i kontakt med inköpare, hittar länkar och skapar nätverk, vilka strategiska steg man bör ta, vilka områden som ska genomarbetas…

Rawi Godeh menar att en stor utmaning ligger i att förmedla historien och konceptet bakom det som säljs.

– Genuiniteten, hantverket och kärleken bakom våra ostar är en viktig del av värdet på produkten. Det gäller att både produkten i sig och de som säljer den kan förmedla denna känsla till kunderna.

Att exporten till Danmark skulle minska känslan av lokalt mathantverk, är dock inget som Rawi Godeh bekymrar sig för.

– Köpenhamn är så pass nära att det känns naturligt att lansera där. Vid sidan av Skåne ser vi det som vårt nya huvudområde.

Läs gärna mer om Smaka på Skånes exportprogram här.