Genom att kombinera skånska råvaror och japansk matkultur lyckades Gunnel Pettersson, Takao Momiyama och Johan Linnerborg knipa en tredjeplats i riksfinalen av Matverk 2015.

I höstas vann laget den skånska delfinalen med sina glutenfria bovetenudlar från Österlen. Igår, den 20 januari, avgjordes finalen under Gastronomiska Samtal och bovetenudlarna gjorde avtryck även på riksnivå. Juryn utsåg det skånska bidraget till tredjepristagare efter Västerbotten och Bohuslän. Smaka på Skåne är arrangör av den skånska deltävlingen och laget har fått coachning av tävlingsledare Andreas Larsson och förpackningsrådgivaren Maria Schmidt Larsson.

Juryns motivering lyder: ”Helt rätt i tiden hjälper den konsumenten, både att göra livet i köket enklare och att värna om En modern, smart och supertrendig produkt som växt fram ur en sydsvensk åker, så roligt! En färskvara snyggt förpackad, snabb att laga, god att äta och dessutom glutenfri. Som japanerna säger ­– Arigato Skåne!”.

Grattis Gunnel! Hur känns det?

– Det är jätteroligt! Vi är så små i sammanhanget så vi anade inte att vi kunde gå så långt. Vi förstår att vi skapat en produkt som det finns ett behov av. Det är också väldigt fint att få delta under Gastronomiska Samtal för att förstå storleken av sammanhanget och se alla fina produkter som vi tävlat mot. Det här är verkligen en mötesplats för branschen, jag är imponerad över nivån och engagemanget hos alla deltagare.

Vilken betydelse har tredjeplatsen för er?

– Den betyder att vår produkt kommer att få mer uppmärksamhet och vi har fått bekräftat det jag en gång slogs av när jag åkte till min svärmor i Japan och fick smaka bovetenudlar för första gången – att det är gott och att det finns ett behov även här.

Hur har Matverk hjälpt er framåt?

– Vi har fått professionellt stöd i produktutvecklingen och möjligheten att bolla frågor med någon som gjort att processen gått mycket fortare än om vi skulle göra detta helt på egen hand. På så vis är Matverk ett väldigt viktigt sammanhang för att stimulera innovation och få fram nya produkter.

Var i processen är ni just nu?

– Tillverkningsbiten är vår tröskel. Vi har en prototyp, nu måste vi hitta någonstans där vi kan tillverka produkten i större skala. Men vi har också fått bekräftat att vår strategi om att först leverera bovetenudlarna som en exklusiv mathantverksprodukt till restaurangerna är en bra idé. Steg två blir att nå ut till de större butikerna.

Om Matverk

Matverk är en produktutvecklingstävling som går ut på att lag bestående av en råvaruproducent, en förädlare och en kock samarbetar för att tillsammans skapa helt nya produkter redo att lanseras på marknaden.Smaka på Skåne är arrangör av den skånska deltävlingen.

Läs mer om tidigare års tävlingar och vinnare »

Läs mer om Matverk »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se intervju med de vinnande lagen »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För mer information kontakta:

Jannie Vestergaard, verksamhetsansvarig, Smaka på Skåne, 0727-34 85 44, jannie.vestergaard@livsmedelsakademin.se