Skånska producenter i Kødbyen under Terra Madre Nordic

Förr hämtade skåningarna ölen i Danmark, nu blomstrar den skånska dryckesnäringen med 20-talet bryggerier. Det finns ett sug efter skånsk dryck och mat på andra sidan Sundet. Under Slow Foods manifestation och matmarknad Terra Madre Nordic i Köpenhamn 28–29 april visar de skånska producenterna upp sig tillsammans.

När ölbryggarna South Plains Brewing Company, Brygghuset Finn och Hyllie bryggeri gör resan över bron gör de det tillsammans med framgångsrika matentreprenörer som Nablus mejeri, Österlenkryddor, Bokeslundsgården, Bjärebygdens musteri och Vollmers spettkaksbageri samt Ådala gård och Bjärhus gårdsbutik.

Fr v: Bjärebygdens musteri (Englamust), Nablus Mejeri, Österlenkryddor, South Plains Brewing Company

Marknad med nordisk mat i Kødbyen

På marknadsplatsen i Kødbyen bjuder 60-talet nordiska producenter på lokala matprodukter. Under helgen blir det också många tillfällen att lyssna på kockar och mat- och dryckesproducenter från hela Norden som debatterar traditionell och hantverksmässigt producerad mat. Deltar gör bland andra bonden Johan Widing från Bokeslundsgården i Hörby som pratar om svenska kulturraser.

Martin Ragnar från Kålrotsakademien och Jannie Vestergaard från Smaka på Skåne deltar i samtal om ursprungsmärkning av livsmedel.
– De skånska företag som ursprungsmärker sina produkter ser ett ökat intresse från handeln.
Fler och fler kunder frågar efter lokalproducerat. Att visa upp Skåne och prata ursprung är en nyckel till framgång, menar Jannie Vestergaard, verksamhetsledare på Smaka på Skåne.
– Vi ser fram emot att möta nordiska kollegor som också arbetar för den lokalproducerade maten. Det här blir en unik uppvisning av smak och gastronomi.

 

Beer Tasting i Kødbyen

En provning med kocken Titti Qvarnström och bryggaren Jakob Thomsgård med öl från alla de nordiska länderna.

I de nordiska länderna har man bryggt öl sedan bronsåldern. Vad har ölen som produceras idag gemensamt med den som bryggdes för 4000 år sedan?
Många nya bryggerier har etablerat sig i Norden de senaste åren vilket tillfört branschen passion, hårt arbete och kvalitetsingredienser till sina produkter för att skapa helt nya
smakupplevelser. Den nya boomen inom hantverksöl har lett fram till en mix av traditionella bryggmetoder och ingredienser i kombination med fantastiskt innovativa nya recept. Målet med provningen är att under 60 minuter ge en bild av allt detta.

Ölsorter i provningen:
• Sahti from Lammin Sahti (FI)
• Kveik Beer from Skifjorden (NO)
• Honey beer from Stallhagen (AX)
• Smoked Imperial Stout from Ölvisholt (IS)
• Sour Blueberry Weissbier from South Plains Brewing Co. (SE)

Tid: Lördag 17-18 i Børnenes madhus
Delta: Boka biljetter på billetto.dk (sök på Nordic Beer Tasting) eller klicka: HÄR


Skånska Drycker

Under 2018 arbetar Smaka på Skåne inom Livsmedelsakademin för att lyfta de skånska dryckesproducenterna i Pilot Dryck som drivs i samarbete med nystiftade föreningen Skånes
Dryckesproducenter, SLU Open Labs Food på Balsgård, Regional Matkultur Skåne samt kocken Titti Qvarnström.


Slow Food & Terra Made Nordic

Slow Food är en gräsrotsorganisation som arbetar för god, ren och rättvis mat för alla, och som har över 100.000 medlemmar i 150 länder. Terra Madre Nordic finansieras av Nordiska ministerrådet och arrangeras av Slow Food Copenhagen och volontärer. Deltagare kommer från Danmark, Sverige, Norge, Finland, Grönland, Island samt Färöarna, Åland och Sápmi.

Besöka Terra Madre Nordic

Slow Foods grundare Carlo Petrini inleder Terra Madre Nordic på lördagen vid 10 tillsammans med Bodil Cornell från Eldrimner, Katrine Klinken från Slow Food International Council och Christian Puglisi från restaurant Relae.

Öppettider: lördag 10–18, söndag 10–16.
Inträde: 50 dkr för bägge dagarna. Barn under 12 år gratis.
Adress: Kødbyen, Slagtehusgade 11 Köpenhamn.
Program: Besök Terra Madre Nordics hemsida: www.tmn18.com

Besök också Terra Madre Nordic – Slow Food in the Nordic Countries på Facebook för att gå med i eventet och få de senaste uppdateringarna om program och utställare.