2 guld, 3 silver och 2 brons. Det var den skånska medaljskörden i SM i Mathantverk, efter att juryn provsmakat sig genom de 450 tävlande produkterna. Tävlingen avgjordes i Östersund under onsdagskvällen och bland de drygt 150 deltagande företagen fanns 21 från Skåne – ett rekordstort antal.

Kerstin Biärsö från Hallongården i Vellinge, som deltagit i tävlingen i många år, tog hem flest medaljer för Skåne. Guldet för Gourmetsåsen med hallon gjorde Kerstin extra varm om hjärtat.

– Det känns så himla skönt att vinna med en nyare produkt. Krusbärsmarmeladen, som i år fick silver, har vi kämpat för att optimera i flera år. I år lyckades vi få medalj för båda produkterna. Äntligen!

I år tävlade 450 olika produkter indelade i 38 klasser. Finalen föregicks av ett intensivt juryarbete, där bland annat Smaka på Skånes verksamhetsledare Jannie Vestergaard deltog.

– Ungefär 1/3 av de deltagande skånska företagen var nya i tävlingen, vilket känns härligt. Men vi ser gärna att många fler skånska företag tävlar i framtiden. Erkännandet, uppmärksamheten och inte minst feedbacken företagen får, utgör en viktig del av belöningen för hårt slit och systematiskt arbete med att utveckla, optimera och justera produktkvaliteten, säger Jannie.

Årets skånska medaljer räckte till en plats som sjätte bästa mathantverksregion i Sverige. Jämtland tog hem en överlägsen seger på hemmaplan med 12 guldmedaljer. Ett lite magert resultat för Skåne, tycker Jannie Vestergaard som uppmanar till revansch och ett ökat deltagande.

– Det ger så otroligt mycket och skapar stolthet och uppmärksamhet kring mathantverket. Ja, vi rent av kanske ska jobba för att få SM i Mathantverk till Skåne, spekulerar hon.

SM i Mathantverk – eller Öppna Svenska Mästerskapen för Nordiska Mathantverkare, som den egentligen heter – hölls för 19:e året i rad. Tävlingen, som är den största i sitt slag, arrangeras med syfte att synliggöra och stimulera mathantverk. I samband med tävlingen firade arrangören Eldrimner också 10 år som nationellt resurscentrum.

De skånska vinnarna SM i Mathantverk 2015:

GULD

  • I kategorin Dessertsås: Gourmetsås Hallon från Hallongården, Vellinge
  • I kategorin Saft (delad förstaplats): Jordgubbssaft från Fruemöllans Bär, Klippan

SILVER

  • I kategorin Rågsurdegsbröd: Dalbykavring från Kungsgårds Stenugnsbageri, Dalby
  • I kategorin Klassisk marmelad: Krusbärsmarmelad från Hallongården, Vellinge
  • I kategorin Blåmögelost: Hyby Blå från Soldattorpets mejeri, Klågerup

BRONS

  • I kategorin Dessertsås: Sajrup (en fin sirap från Österlen) från ConCoct Fabrique, Ystad
  • I kategorin Lufttorkad korv: Bjärhus salami från Bjärhus Gårdsbutik, Klippan