Den 22-24 maj arrangerade Livsmedelsakademin Skånes största och mest innovativa matfestival. Drygt 10 000 personer besökte det soliga matfestivalområdet i lilla Brösarp på Österlen – ett publikrekord som bäddar för en fortsättning nästa år. 

– Vi är så otroligt stolta över hela vårt nätverk av små och stora mat- och dryckesföretag som deltagit och gjort den här mötesplatsen möjlig, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin. Det hade aldrig gått att genomföra ett evenemang av den här storleken och med den här kvaliteten utan deras gemensamma engagemang i att tillsammans utveckla Skåne som kulinarisk frontregion.

Årets upplaga av Skånes Matfestival samlade drygt 100 deltagande aktörer som förutom att ställa ut och bjuda på smakprover bidrog till att fylla festivalprogrammet med inspirerande seminarier, lärorika workshops och underhållande aktiviteter. På festivalens tre ”scener” – Köket, Matverkstaden och Silon – har besökarna fått lära sig allt från att stoppa korv till varför vi borde äta mer insekter.

– Vi är så tacksamma över matprofilerna som delat med sig av sin kunskap under dessa tre intensiva dagar. Festivalprogrammet speglar den mångfald av kompetenser som finns i vår region. Det är ingen slump, men med vårt nätverk var det heller inte särskilt svårt att se till att lika många män som kvinnor fått äntra scenerna, säger Charlotta Ranert, matfestivalchef.

Skånes Matfestival hade inte gått att genomföras utan alla volontärer och det lokala engagemanget på plats där Brösarps Scoutkår, Byagillet, Andarums IF, Brösarps IF och inte minst Brösarps Gästgifveri ställt sin tid och sina resurser till befogande.

– Naturligtvis betyder Brösarp otroligt mycket för mig, men Skånes Matfestival är inte bara Brösarps festival. Det är hela Skånes matfestival och byborna går man ur huse för att besökarna ska känna sig välkomna och vilja återkomma år efter år, säger Anders Cederberg, gästgivare som upplåtit marken som Skånes Matfestival arrangeras på.

För ytterligare information kontakta:

Charlotta Ranert, matfestivalchef, Skånes Matfestival, 0737-18 13 18, charlotta.ranert@livsmedelsakademin.se
Lotta Törner, vd Livsmedelsakademin, 0727-41 58 55, lotta.torner@livsmedelsakademin.se

Om Skånes Matfestival:
Skånes Matfestival är en unik satsning med fokus på innovation, interaktivitet, mångfald och kunskap. En levande mötesplats för branschen och en fantastisk festival för alla matintresserade.
Arrangörer: Livsmedelsakademin/Smaka på Skåne
Medfinansiär: Region Skåne
Huvudsponsor: Sparbanken Syd
Mediasponsor: Mediavänner AB
Initiativtagare: Anders Cederberg och Charlotta Ranert

Mer om allt som hände under matfestivalhelgen, deltagare, temaområde, workshops, seminarier och aktiviteter finns på Skånes Matfestivals webblänk till annan webbplats och Facebooksidalänk till annan webbplats.

matfestivalen_kolossal