Nu välkomnar vi Skånes mat- och dryckesproducenter att bli medlemmar i varumärket Smaka på Skåne

UPPDATERING: Uppdaterad information och förlängd svarstid till måndag 30 september. Se vanliga frågor och svar längst ned på sidan.

Smaka på Skåne är ett starkt och etablerat varumärke som står för skånska premiumprodukter. Det finns nu möjlighet för producenter att använda Smaka på Skåne för att förstärka din egen marknadsföring och kommunikation, som bland andra Österlenkryddor och Nablus Mejeri – Sweden har gjort vid mässor och marknader. Konceptet för Smaka på Skåne i butik drivs av Livsmedelsakademin i samarbete med ett antal handlare i Skåne sedan 2011. Det är utvecklat i samarbete med målet att utveckla Skåne som kulinarisk region genom att sätta fokus på lokal mat och dryck. Många småskaliga livsmedelsproducenter och handlare har kunnat utvecklas och växa med vårt gemensamma varumärke, Smaka på Skåne. Nu vill vi på Livsmedelsakademin och handlare utveckla och expandera varumärket tillsammans med producenter.

Sedan arbetet med Smaka på Skåne i butik startade har det skett en enorm utveckling. Marknaden för både småskalig dryck- och livsmedelsförsäljning är etablerad. Vi har en handel som är engagerad, och vi har inte minst ett stort och fortsatt växande konsumentintresse för det lokala och det kulinariska Skåne. Därför ligger det helt rätt i tiden att vi tillsammans nu expanderar och utvecklar varumärket. Vi har fört diskussioner med ett antal handlare och även med producenter som tror på konceptet och vill vara en del i en vidare satsning på både varumärket och på lokal mat och dryck. Detta vill de göra tillsammans med fler producenter och med stöd och ledning av Livsmedelsakademin. För dem, liksom för oss, är det viktigt att fortsätta bygga upp Skåne som en kulinarisk region, där den lokala maten och drycken är synlig, tillgänglig och av bra kvalitet. Starkare samarbeten och mer synlighet ger ett ännu starkare varumärke som gynnar alla.

Målet är att vi tillsammans bygger ett starkare varumärke med tydliga budskap, effektiva kampanjer och ännu större uppmärksamhet kring Smaka på Skåne.

 


Bli medlem

Nu kan du som producent bli medlem. Förutom del i ett varumärke som exponeras i ett stort antal butiker i Skåne får producenter inledningsvis:

-Ditt företag på en exklusiv lista där småskaliga livsmedelsproducenter och handlare enkelt kan få kontakt. Ett snabbspår in i handeln.

-Användning av varumärket för Smaka på Skåne i butik i dina egna försäljningsställen och i marknadsföring. Det ger möjlighet att kunna skylta upp dina skånska kvalitetsprodukter på olika platser.

-Marknadsför dig i egen regi eller tillsammans med andra producenter på olika evenemang, som mässor och marknader.

-Delta i våra uppskattade speed-dating. Här kan handlare och småskaliga producenter göra affärer, mingla med varandra och alla producenter får möjlighet till korta personliga säljmöten med inköpare på plats.

 

Du är också välkommen till Livsmedelsakademins nätverksträffar AfterWork fyra gånger per år och till Livsmedelsakademins dag.


Avgift

För producenter kostar det 3 000 kronor exkl moms per år att vara en del av varumärket Smaka på Skåne och vara med och utveckla Skåne som kulinarisk region.


Kriterier
Alla produkter och livsmedel som skyltas med Smaka på Skåne är tillverkade i Skåne på huvudsakligen skånska råvaror, med en hantverksmässig framställning, utan onödiga tillsatser.

Livsmedelsakademins roll
De pengar som ni investerar i Smaka på Skåne kommer Livsmedelsakademin att använda för att stärka och utveckla varumärket utifrån behov och önskemål från producenter och handlare som är medlemmar.

 


Referenser

En grupp producenter har sedan 2017 använt varumärket Smaka på Skåne för marknadsföring av sina produkter. Två av dessa är Cherztin Persåkre från Österlenkrydor och Rawi Godeh på Nablus Mejeri. De berättar gärna om hur de jobbat med varumärket och vad det inneburit för deras verksamhet.

Foto: Anna Lind Lewin

Cherztin Persåkre, Österlenkryddor    
Tel: 0411-55 06 06
E-post: info@osterlenkryddor.se

Rawi Godeh, Nablus Mejerier        
Tel: 0707-61 44 59
E-post: rawi@nablusmejeri.se


Intresserad?

Meddela via e-post senast den 30 september till elin.pettersson(at)livsmedelsakademin.se

OBS: Förlängt svarsdatum till måndag 30 sep då vi fått en del frågor, läs de vanligaste frågor och svaren nedan.

För er som också vill bli partner hos Livsmedelsakademin och ta del av våra nätverk och aktiviteter finns ett partnererbjudande. Läs mer här >>


För ytterligare information kontakta gärna Jan Persson, tel. 070 833 3954

eller Lotta Törner, tel. 070 580 5909.

Hälsningar,
Lotta Törner, vd Livsmedelsakademin
Elin Pettersson, projektledare Livsmedelsakademin
Jan Persson, Livsmedelsakademin

Michal Wieloch, handlare, Ica Supermarket Fäladstorget
Peter Berlin, handlare, Ica Kvantum Emporia
Stefan Wieloch, handlare, Ica Kvantum Eslöv
Thomas Andersson, handlare, Ica Maxi Bromölla


Vanliga frågor och svar

Måste jag sälja till alla butiker som är medlemmar?
Nej, du som producent väljer vilka butiker som du vill sälja till.

Kan man inte bara sälja till fem ICA-butiker som mest?
Om du använder ICAs egna portal för lokala leverantörer kan du bara sälja till fem butiker genom just den portalen. Däremot kan du sälja till andra och fler ICA-butiker genom att ta order genom tex mail eller telefon.

Får butikerna bara marknadsföra produkter från producenter som är medlemmar i Smaka på Skåne?
Butiker får skylta upp alla de varor i sitt sortiment som uppfyller kriterierna för konceptet.

Vilka butiker är medlemmar?
I nuläget är främst ICA-butiker medlemmar, men vi välkomnar även andra butiker som är intresserade, både inom dagligvaruhandel, gårdsbutiker och e-handlare. Här kan du se de butiker som varit medlemmar hittills: http://www.smakapaskane.se/smaka-pa-skane-i-butik/hitta-till-butikerna/

Får jag något material när jag blir medlem?
Du får tillgång till logotyp och mallar för skyltar, dessa kan du använda i ditt eget tryckta material. En del kan du också skriva ut på vanlig skrivare. Du står själv för kostnaden för att trycka materialet.

Får jag sätta varumärket på mina produkter?
Du får använda varumärket i marknadsförings- och profilmaterial till att börja med, som skyltar, dukar och vimplar. Det ger tydlig exponering i hyllor och på evenemang. Därför har vi valt att inte ha etiketter, utan istället ett tydligt exponeringskoncept i butik som väl marknadsför produkterna. Användning av varumärket som ursprungsmärkning finns med i planerna för framtida utveckling av konceptet.

Finns det någon samordnad distribution för de producenter som är medlemmar?
I nuläget löser att producenter sina egna leveranser. Men om det finns behov – kanske kan det bli ett nytt samarbete mellan dig och andra medlemmar?

Konkurrerar inte det med mitt eget varumärke?
Nej, det snarare förstärker ditt varumärke. Med hjälp av Smaka på Skånes varumärke blir din lokala skånska profil ännu tydligare. Genom att visa att du står för samma värderingar och kvalitet, skånska råvaror och hantverksmässig kvalité,  förstärker du ditt budskap till konsumenter och kunder. I och med det blir du också en del av ett nätverk där både du, andra mat- och dryckesproducenter och butiker kan marknadsföra er och framför allt den skånska maten och drycken tillsammans.

Vad händer om jag tackar ja till att bli medlem?

Efter sista svarsdag 30 september kommer Livsmedelsakademin gå igenom alla intresseanmälningar. Därefter kommer vi att skicka ut mer information, avtal och faktura. Efter en introduktion kommer du få tillgång till varumärkets logotyp. Under hösten kommer sen planeringen för gemensamma aktiviteter som speed-dating och utbildning att kunna börja. Uppväxlingen kommer ske steg för steg, i ett nära samarbete och kontakt med butiker och producenter.