Idag, fredagen den 27e november är det fara på färde i Stockholm – i alla fall för dem som inte vill Smaka på Skåne! För då intar nämligen de skånska bröderna Stefan och Michal Wieloch den kungliga huvudstaden för att bjuda på helskånska läckerheter som jordärtsskocka, gås, äpplen och frasig spettekaka.

Bröderna Wieloch är båda framgångsrika ICA-handlare och har i över tio år haft ett brinnande intresse av att lyfta fram Skånes många lokala läckerheter. Bland annat var både Stefan och Michal drivande vid uppstarten av Smaka på Skånes framgångsrika butikskoncept ”Smaka på Skåne – Närproducerat och noga utvalt”, och är fortfarande högst aktiva där.

Brödernas engagemang kring den lokala och småskaliga maten har inte gått obemärkt förbi. Nu har ryktet alltså även nått upp till huvudstaden och Pelle Sturén, som är delägare av Stockholms Matmarknad.

– Den regionala maten, och kanske skånsk mat i synnerhet, är väldigt het just nu. Det känns klockrent att vi har lyckats få hit bröderna Wieloch som stolta ambassadörer för Skåne, berättar Pelle.

Stockholms matmarknad är en exklusiv saluhall mitt i Sturehofsgallerian i Stockholm. Här kommer Stefan och Michal att under fredagen bjuda på skånsk mat, lagad på enbart skånska råvaror. Det kommer även finnas skånska produkter till försäljning. Fredagens evenemang har marknadsförts lagom uppkäftigt med orden ”Håll er borta” – vilket främst riktar sig till dem som inte vill smaka på Skåne. Alla andra är självklart välkomna!

Stockholms matmarknad anordnar ofta gästspel och har bland annat gästats av flera stjärnkockar. Det är däremet ovanligt att just handlare bjuds in till restauranger för att laga mat, oftast brukar det vara tvärt om – att kockar bjuds in till matbutiker för att inspirera butikens kunder.

– Det känns jättekul att ordningen för en gångs skull är den omvända. Mina förväntningar inför fredag är organiserat kaos – på härligt Skånskt vis! skrattar Stefan Wieloch.

Stefan och Michal Wieloch kommer att laga mat på råvaror från bland annat Eslövs spettekaksbageri (prisvinnande mathantverk i SM i mathantverk), black anguskött från Öveds kloster, gås från Munka Ljungby, äpplen från Lidens äppelodlingar i Kivik, jordärtskocka från Löberöd, brysselkål från Norrvidinge och skinka på Olingegris från Maglarps Gård.