16 skånska företag tävlade under gårdagen i SM i Mathantverk i Åre och de skånska företagen placerade sig väl, för här hittar vi 3 guldmedaljer, 5 silver och 1 bronsmedalj.

Flera av de vinnande mathantverkarna tävlade för första gången och Hallontorpet tog hem medaljer för alla tre produkterna! Det blev två guld för både Hösthallonmarmelad och Kallpressad krusbärsdricka och ett brons för Hallonmarmelad med svarta vinbär.

När vi ringde upp Eva, berättade hon att det var i sista minuten som hon bestämde sig för att jag ska nog skicka in ändå – 3 minuter innan det stängde för anmälan, och är väldigt glad för att hon gjorde detta!

I klassen kryddad marmelad där Hallontorpet fick guld för sin Hösthallonmarmelad var juryns motivering “Vacker och bra konsistens och det helt utan pektin. Rik smak av hösthallon. Riktigt god med balanserad syra. Nu älskar vi hösten!”

Guld även för kallpressad krusbärsdricka, i kategorin Nektar, “En frisk och lockande doft och smak av krusbär. Den här skulle vi vilja dricka en varm sommardag!”

Kjell Peterson från Casseroll Foodtruck i Lund fick silver i klassen Matsås för sin innovativa Vinbladspesto “En roligt alternativ och innovativ svensk pesto. Plus i kanten för användandet av en restprodukt från vinodling!” sa juryn om den.

En glad silvermedaljör vid prisutdelningen

Bagaren och Bonden fick silver både för Fulltoftaråg i klassen Surdegsbröd med råg och i klassen Smaksatta bröd för Åkerbönan där motiveringen var “Vackra snitt på ett välbakat surdegsbröd med fin form. En frasig utsida med ett elastiskt saftigt inre och bra balans mellan sälta och syrlighet.”

Cecilia Olsson från Vitaby Kyrkby Mejeri  var nog kvällens mest överraskade vinnare, som tävlade för första gången. Vitaby Kyrkby Mejeri tog guld för sin creme fraiche i klassen fermenterade mjölkprodukter, med den fina motiveringen “En kärleksfull och smeksam produkt för köket och så god att den kan ätas som dessert. En frisk och härlig gräddsmak som stannar kvar länge!” Cecilia är en av den nya generationens mathantverkare, som nyligen startade sitt mejeri efter att ha gått YH-utbildningen i Mathantverk med entreprenörskap i Skåne.

En stolt guldmedaljör

I klassen Oljemarinerad ost tog Ådala Gård silver för sin Örtig lactique “Ett fint och bra koncept där man låter det lilla bli något stort!”

Övrig ost var en klass där  Nablus Mejeri fick ett silver för sina Yoghurtbollar med Chili & Ramslök, även de var med i tävlingen för första gången. “En spännande produkt med många användningsområden. Det är lätt att tycka om dessa blomstrande små flirtkulor!” och det var stor glädje i salen bland den skånska delegationen för dessa vinnare.

En viktigt del av tävlandet är den feedback som mathantverkaren får av juryn. Jannie Vestergaard från Smaka på Skåne satt i juryn för charkuterier. Som jurymedlem är det viktigt att ge feedback till alla, så det är ett arbete som tar tid. Konstruktiv kritik är en del av tävlingen, både vad som var i topp och vad som kan göras bättre.

Vi gratulerar alla medaljörer och håller nu tummarna för att SM i Mathantverk kommer till Skåne 2018!

De öppna Svenska Mästerskapen för Nordiska Mathantverkare arrangeras för att synliggöra och stimulera mathantverket. Arrangören är Eldrimner som är Sveriges nationella resurscentrum för mathantverkare. Totalt var det nära 200 företag som tävlade, med över 500 produkter, från Skåne var det 16 deltagande företag, ungefär samma antal som under tidigare år.

De sju kategorierna är bageri, bär,-frukt- och grönsaksförädling, charkuteri, fiskförädling, jästa drycker, mejeri  samt  innovativt mathantverk, i allt finns det 50 olika klasser att tävla i.

De skånska vinnarna från SM i Mathantverk 2017:

GULD

I klassen Kryddad marmelad: Hösthallonmarmelad frånHallontorpet

I klassen Nektar: Kallpressad krusbärsdricka från Hallontorpet

I klassen Fermenterade mjölkprodukter: Crème fraiche från Vitaby kyrkby mejeri

 

SILVER

I klassen Smaksatta bröd: Åkerbönan från Bagaren och Bonden

I klassen Surdegsbröd med råg: Fulltoftaråg från Bagaren och Bonden

I klassen Matsås: Vinbladspesto från Kjells Foodtruck i Lund AB

I klassen Oljemarinerad ost: Silver Örtig lactique från Ådala Gård AB

I klassen Övrig ost: Yoghurtbollar med Chili & Ramslök från Nablus Mejeri

 

BRONS

I klassen Klassisk marmelad: Hallonmarmelad med svarta vinbär från Hallontorpet