Varmt välkommen på en dubbel studieresa, i Skåne & på Själland!

Resan fokuserar på utveckling och produktion av vin, öl, cider, must, starksprit och alkoholfria drycker. Vi provar viner från Nordvästra Skåne och Odsherred med omnejd, skånska alkoholfria drycker och öl samt träffar producenterna bakom dryckerna och delar erfarenheter. Med på resan är Titti Qvarnström, gastronomisk rådgivare i projektet Pilot Dryck.

Vi startar med studiebesök i Nordvästra Skåne under måndagen, där vi besöker både Kullabergs Vingård och Arilds vingård för att höra mer om deras arbete, bl.a. med att få tillstånd för gårdsförsäljning. Lunch på Saluhallen i Höganäs följs av besök på Höganäs bryggeri. Efter middag och övernattning i Arild och dryckesprovning hos Matkooperativet Helsingborg, fortsätter resan till Odsherred-regionen på västra sidan av Själland.

Vi besöker Nordic Soil, en småskalig vodkaproducent som gör sprit på Lammefjordspotatis, äter middag och övernattar på vackra Dragholms slott. Här får vi veta mer om geologiska förutsättningar för vinodling och hur vin från kyligare klimat kan kombineras med mat. Resan fortsätter under onsdagen med besök bl.a. hos Sidinge gårdsbutik & Frugtplantage, Örnberg vin samt det ekologiska ölbryggeriet Herslev Bryghus.

Resan är en del av Greater Copenhagen-samarbetet “Fremtidens Madmekka”, för nätverkande, kunskapsutbyte och inspiration.

Målgrupp: Resan vänder sig till alla som arbetar med dryck – lantbrukare och mathantverkare, råvaruproducent, i produktion, försäljning eller i restaurangbranschen, från Skåne, Själland och Köpenhamnsområdet.

Praktisk information:

Tid och plats
18–19 juni i Nordvästra Skåne, 19-20 juni i Odsherredregionen på Själland.

Du kan välja att delta under hela resan eller välja enbart den danska eller den svenska delen.

Program, skånska resan 18-19 juni

Måndag 18 juni

Kl.09.20 Avgång Helsingborg C med buss

Kl. 10.00-12.30 Kullabergs Vingård kullahalvonsvingard.com

Victor Dahl, Kullabergs Vingård & Peter Nyström, Höganäs kommun berättar om gårdsförsäljning, samverkan och arbetet med ett eventuellt vindistrikt. Prof Kimberly Nicholas från Lunds universitet, pratar om vinsorter och odling i ett föränderligt klimat kimnicholas.com. Smakprovning

12.45– 13.15 Höganäs saluhall hoganassaluhall.se

Presentation av Höganäs saluhall, vad söker vi hos en dryck? Vad vill kunderna ha?

13.15-13.45 Lunch Dagens lunch, lokal öl till maten

13.45-14.05 Fredrik Beskow på Vy https://beskows.se
Utveckling och marknadsföring av Vys avalkoholiserade drycker, smakprov

25 min i saluhallen för shopping

14.30-15.30 Höganäs bryggeri hoganasbryggeri.se Ölprovning och rundvisning av bryggeriet.

16.00 Incheckning Arilds vingård arildsvingard.se

16.30–19.30 Helena Ullmark, Svenska Ciderfrämjandet ciderframjandet.se Helena UllmarkSvenska Ciderfrämjandet fokuserar på hantverksmässig framställning av cider. Helena kommer direkt från SM i hantverkscider. Provsmakning av cider.

Jannie Vestergaard, verksamhetsledare Smaka på Skåne – Skåne som dryckesregion

Anna Lind Lewin om projektet Pilot Drycks aktiviteter

Arilds vingård pratar om sin vingård samt smakprovning under ledning av Annette Ivarsson, av viner från Arild och Villa Mathilda, där Carl-Magnus Hedin pratar om Villa Mathilda villamathilda.com och historiska bakgrunden i Kullabygden.

Kl 19.45 Tre rätters middag.

Tisdag 19 juni, Skåne – Danmark

7.00 – 8.15 Frukost, Arilds vingård

8.15 – 8.45 Bussresa

9.15-11.00 Provsmakning av skånska, alkoholfria drycker med Anna EklundMatkooperativet Helsingborg, matkooperativet.se

Kl 11.10- 11.40 Lunch

Kl 11.40 Helsingborg C Start för den danska resan, påstigning Hbg C  

OBS! Bussen kör ombord på färjan senast 11.50!

12.00 – 12.20 Överfart färja till Helsingör

 

Program, danska resan 19-20 juni

14.00 Höje Tåstrup Station

15.15-16.30: Nordic Soil, nordicsoil.dk Kasper Jacobsen. Småskala fremstilling af vodka på Lammefjords-kartofler. Virksomheds- og produktpræsentation, smagsprøver.

16.45-18: Dragsholm Slot, dragsholm-slot.dk Kaffe/the + kage, tjek ind og pause.

18-19: Drikkevarerelevant rundvisning ved Peter Fagerland, gastronomisk chef, Dragsholm Slot om udvælgelse af drikkevarer til de tre restaurantkoncepter under samme tag og slottets egenproduktion af vin. Jesper Zeihlund, seniorrådgiver, Nordisk Center for Lokale Fødevarer om arbejdet med Odsherred som vindistrikt.

19-21.30 Mingle-middag. Tre retters menu af lokale råvarer inkl. to glas
lokal vin. Mellem hovedret og dessert: Jacob Walløe geolog i UNESCO
Geopark Odsherred, geoparkodsherred.dk, fortæller om jordbundsforhold
i Odsherred og langs Sejerø-bugten med henblik på vindyrkning (30 min.).

 

Onsdag d. 20. juni
9.00-10.15: Sidinge Gårdbutik og Frugtplantage, sidinge.dk. Ejer Mogens Bentsen viser rundt og fortæller om sin produktion af ikke-alkoholiske drikkevarer: Hvidtjørnesaft, hyldeblomstsaft, Lammefjordens E.P.O. og æblesaft. Smagsprøver.

11.00-12.15: Ørnberg Vin, oernberg-vin.dk, Hvidelykkegård, ejer Niels Esbjerg. Rundvisning i mark og vineri samt smagsprøver.

12.15-12.45 Frokost i det grønne ved Martin, Birkemosegård Køkken (overvejende egne biodynamiske råvarer), birkemosegaardkokken.dk

13.00-13.55: Kaffe og Ko, se Kaffe og Ko på Facebook, Rørvig.
(Glidende overgang fra frokost til kaffen.) Kaffemager og iværksætter
Morten Hartkorn serverer kaffe fra en af sine specialbyggede, mobile
kaffeknallerter. Morten fortæller om sin forretningsmodel og om at skabe
varige arbejdspladser i et yderområde.

15.00-16.25: Herslev Bryghus, herslevbryghus.dk. Ejer Tore Jørgensen viser rundt og fortæller om sit produktionsapparat, produkter og butikskoncept. Smagsprøver.

Kl. ca. 17.00: Ankomst Høje Tåstrup Station. Vidare färd till Helsingborg, preliminärt med buss för svenska deltagare.                        

I resans pris ingår förutom studiebesök enligt program:   

Lunch & fika alla tre dagarna, 3-rätters middag på Arilds vingård, 3-rätters middag på Dragsholms slott. En övernattning på Arilds vingård i delat dubbelrum. Det finns ett fåtal enkelrum till extra kostnad (395 SEK tillkommer). En övernattning i enkelrum på Dragsholms slott. Är ni två som vill dela rum (avdrag 300 DKK per person) ange namn på anmälan.

 

Deltagaravgift: Hela resan ca 2 085 SEK, ex.moms, ca 1 540 DKK.

Skånska resan ca 900 SEK ex.moms, ca 665 DKK.

Själländska resan ca 1 185 SEK ex.moms, ca 875 DKK.

(Resans faktiska pris är ca 6 700 SEK). Med reservation för valutaändringar och smärre prisjusteringar.

Anmälan:
Anmäl dig via https://bit.ly/2rqCJMj Sista anmälningsdag är den 11 juni, bindande anmälan. Det är begränsat antal platser!

Kontaktperson:
Ansvarig för studieresan:Karin Grahn, karin.grahn(a)livsmedelsakademin.se.
Telefon 070-280 3608

Projektledare Pilot Dryck Anna Lind Lewin, anna.lindlewin(a)livsmedelsakademin.se
Telefon: 070-656 31 31.

Ett par tips!

Då resan går till Danmark, behöver man en giltig id-handling på väg in i Sverige igen.

Har du någon form av allergi, kontakta oss så att vi kan ordna med mat som passar.

Spännande artikel inför resan, med en del av dem vi kommer att besöka! https://madklummen.dk/af-terroir-er-du-kommet-odsherred-spirer

Resan arrangeras av Smaka på Skåne & Nordisk Center for Lokale Fødevarer. Resan subventioneras genom gemensamma projekt genom samarbetet inom projektet Greater Copenhagen – Fremtidens Madmekka och Pilot Dryck i Skåne, samt av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Länsstyrelsen Skåne.