Inspirationsdag – Skåne som kulinarisk region

6 mars 2019, Eslöv

Livsmedelsakademin / Smaka på Skåne bjuder in till en utvecklande dag på Ellinge slott i Eslöv. Vår vision är att Skåne ska vara en kulinarisk frontregion. På många sätt är vi redan där. Det finns en stark efterfrågan på närproducerat, ett växande intresse för kulinarisk turism, det har skett en dryckesboom och allt fler vill dricka lokalproducerat. Producenter har hittat närmare vägar till marknaden. Allt det här och mycket mer har vi åstadkommit i samverkan med varandra!

Inspirationsdagen är fylld av intressanta föreläsningar, möjlighet att ytterligare förkovra dig i storytelling, digitalisering, ursprungsmärkning, kulinarisk turism, logistik och nya marknadskanaler. Under lunchen blir det tid att mingla, prata med utställare av skånsk mat och dryck. För de som vill ta tillfället i akt ges chansen att knyta kontakt med nya affärspartner via speed-dating (Observera separat anmälan till detta – läs mer nedan).

Välkomna!


NYTT: Eftermingel hos Gårdshandlaren i Eslöv

I samarbete med Eslövs kommun och Gårdshandlaren i Eslöv
För den som vill umgås lite mer och samtidigt göra ett studiebesök hos ett av de företag som storsatsar på lokalt – Camilla Andersson som driver Gårdshandlaren i Eslöv. Butiken har precis genomgått en ombyggnad där butiksytan blivit tre gånger så stor, och nu även har en café-del under uppbyggnad. Mingla och spana in utbudet i butiken, med en tallrik lokala läckerheter och ett glas skånsk dryck i handen.

Adress: Storgatan 18 A, 241 30 ESLÖV – Precis vid tågstationen i Eslöv
Kostnad: 150 kr – Betalning på plats

Anmäl dig senast måndag 4 mars till Lars Persson, näringslivschef Eslövs kommun – lars.persson2(at)eslov.se


Inspirationstalare

FOTO:GÖRAN BILLESON

Vi hälsar vår gästföreläsare Louise Ridderström särskilt välkommen. Louise är professionell kock och matinspiratör, som sedan 20 år driver ett företag inom gastronomi, näringslära och utveckling av småskalig livsmedelsproduktion. Louise är verksamhetsledare för Östgötamat, Årets Östgötakock och Bondens egen Marknad, samt initiativtagare och projektledare för  arbetsmarknadsinsatsen Drivbänk.

 


Program

08.30 – 09.00    Registrering och eventuellt val av workshop

09.00                   Välkomna

09.15 – 10.00     Inspirationsföreläsning
Louise Ridderström, Östgötamat

10.00 – 10.30     Digitalisering – kortare leveranskedjor & nya marknadskanaler
Vilka plattformar använder företagen och varför?

10.30 – 11.00      Fika och snacketid

11.00 – 11.45       Valfri workshop à 45 minuter
Se workshopbeskrivningar nedan

11.45 – 13.00       Lunch
Utställning av skånsk mat och dryck samt speed-dating mellan inköpare och lokala leverantörer
Observera: Separat anmälan för speed-dating nedan.

13.00 – 13.45      Valfri workshop à 45 minuter
Se workshopbeskrivningar nedan

13.45 – 14.30      Avslutning och fika

Dagen modereras av Håkan Jönsson, författare och etnolog vid Lunds Universitet.


Tid: 6 mars 2019, kl. 08.30 – 14.30
Plats: Ellinge Slott, Eslöv
Kostnad: 350 kr (exkl moms) per person. Om du får förhinder måste du meddela detta senast dagen före för att slippa anmälningsavgiften.
Sista anmälan 27 februari 2019 (UPPDATERING: Efteranmälan möjligt tom fredag 1 mars 2019)

Anmäl dig till Inspirationsdag - Skåne som kulinarisk region

Valbara workshops

B2B Distribution
Niclas Fjellström, Culinary heritage Europe & Magnus Olsson, Bondens Skafferi
Från jord till bord i Skåne genom Bondens Skafferi – hur man knyter samman bönder, producenter och HoReCa via en enda transport. Förhandspresentation av affärsmodell B2B Distribution framtagen av projektet Baltic Sea Food.

The Gastrolution of Skåne
Sofie Broomé, The Gastrolution of Skåne

Introduktion till projektet The Gastrolution of Skåne, en treårig satsning som leds av Tourism in Skåne för att sätta Skåne på den gastronomiska världskartan. Är du på något sätt involverad i mat- och dryckesevenemang, eller har en idé om att starta ett, är detta ett tillfälle att berätta om din framtidsvision och vad du behöver för att nå den. Kanske kan Gastrolution ge dig verktygen du behöver!

Digitalisering som tillväxtmotor
Helena Kurki, Innovationscenter för landsbygden & Cherztin Persåkre, Österlenkryddor
Hur kan du skapa tillväxt i ditt företag med hjälp av digitala verktyg? Innovationsinspiratör Helena Kurki diskuterar tillsammans med Cherztin Persåkre, Österlenkryddor, som berättar om sina erfarenheter av att satsa på digitalisering.

Storytelling
Sara Fredström, Livsmedelsakademin/Smaka på Skåne
Att skapa berättelser är en effektiv metod för att nå fram med sitt budskap. Den passar utmärkt för att marknadsföra ett företag, varumärke eller enskilda produkter. I den här workshoppen får du grunderna för att komma igång med ditt berättande.

 

 

Kombucha – en bubblare
Anna Lind Lewin, Livsmedelsakademin /Smaka på Skåne, Kimmo Rumpunen, SLU Balsgård, Ika Djuric, Green Queen & Peter Kriauciaunas, The Fermenting Jar

Hur gör man egentligen och hur innovativ kan man vara när man skapar nya fermenterade drycker? Vi lyssnar på dryckesproducenterna Ika från Green Queen i Malmö och Peter från Fermenting Jar i Mariehol. Anna Lind Lewin som driver projektet Pilot Dryck på Smaka på Skåne ger en bakgrund av utvecklingen av kombucha och jun på olika marknader, medan Kimmo Rumpunen från Balsgård berättar om de skånska råvarorna som kan sätta smak. Vi avslutar med att prova och diskutera olika drycker tillsammans.

Utmärkt ursprung
Jannie Vestergaard, Livsmedelsakademin/Smaka på Skåne
Varför ska man använda en regional ursprungsmärkning? Hur kan den bidra till platsanknytning och ökad transparens? Hur ser då kriterier och affärsmodell ut? Kan ursprungsmärkning få större betydelse i en framtida digitaliserad marknad för lokal mat och dryck? Livsmedelsakademin / Smaka på Skåne kommer under 2019 utöka från 10 till 20 företag som kommer kunna använda den regionala ursprungsmärkningen. Hur ser planerna ut? Är ditt företag bland de som gärna är med? Var med och ge inspel och påverka för planerna framåt.


Anmäl dig till Inspirationsdag - Skåne som kulinarisk region

Speed-dating mellan leverantörer och inköpare

Separat anmälan nedan för både leverantörer/producenter och inköpare

Under lunchen anordnar vi vår uppskattade speed-dating. En chans att träffas och knyta kontakt där mat- och dryckesproducenter möter handlare, inköpare och kockar på ett intensivt och roligt sätt som ger konkreta resultat.

Under en speed-dating får producenter sätta upp sina produkter vid ett bord, där handlare, inköpare och kockar får röra sig varvet runt. Man får 5 minuter till enskilda möten över bordet, när tiden är slut ringer klockan och inköparen får träffa nästa producent i raden. När alla gått varvet runt är det mingel och man får ytterligare chans att knyta kontakt.

Anmäl dig till speed-dating

Arrangörer

Inspirationsdagen gör vi tillsammans med Eslövs kommun, Regional Matkultur Skåne, Culinary Heritage Europe, SLU Open Labs Food, Skånes dryckesproducenter, Innovationscenter för landsbygden och Tourism in Skåne/The Gastrolution of Skåne.

 

Kontakt Livsmedelsakademin / Smaka på Skåne
Jannie Vestergaard, 0727-34 85 44
E-post: jannie.vestergaard(a)livsmedelsakademin.se

Kontaktperson speed-dating: Elin Pettersson, 0703-62 22 26
E-post: elin.pettersson(a)livsmedelsakademin.se